Αύξηση θητείας τρείς μήνες στο Στρατό Ξηράς

Η υπουργική απόφαση θέτει σε εφαρμοφή την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Αύξηση της θητείας κατά τρείς μήνες αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το Στρατό Ξηράς μετά την σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Στρατού. 

Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται

Με τον τρόπο αυτό εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες είναι ήταν ήδη 12 μήνες. Η νέα απόφαση επηρεάζει και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς, των οποίων η θητεία επίσης εξισώνεται με τα άλλα δυο όπλα. Οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί καθώς και οι Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, θα δουν επίσης αυξημένη θητεία κατά 3 μήνες. Ειδικότερα, η θητεία τους εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας σε 17 μήνες αντί για 14 που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι στρατιώτες στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) θα υπηρετήσουν τους ίδιους μήνες. Στην απόφαση υπάρχουν και εξαιρέσεις και ορισμένοι στρατιώτες θα συνεχίσουν να υπηρετούν για 9 μήνες. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται όσοι υπηρετήσουν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς (που εδρεύουν στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής).
 Το ίδιο θα ισχύει και για όσους στρατιώτες υπηρετήσουν στην ΕΛΔΥΚ. Το συγκεκριμένο καθεστώς, άλλωστε, ισχύει ήδη για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν αφορά τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης. Επιπλέον, δεν αφορά εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Τι ισχύει με τη μειωμένη θητεία

Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κλπ.) θα δουν επίσης αύξηση στη διάρκεια της θητείας τους, αφού πλέον θα υπηρετούν 8 μήνες αντί για 6 μήνες που ίσχυε ως τώρα. Η απόφαση αυτή ισχύει και για εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς (Θράκη, ακριτικά νησιά), ενώ αυτό το καθεστώς είναι ήδη σε ισχύ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Η απόφαση είναι οριστική και αφορά όλα τα όπλα και η ισχύς της θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Θέλετε να πάρετε αναβολή ή οριστική απαλλαγή από τη θητεία σας;

Η ομάδα του Stratologika.gr είναι στη διάθεση σας για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη διαδικασία ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα της ανυποταξίας. Καλέσετε μας σήμερα στο 2109536694 και κλείστε ραντεβού για να μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις!